Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008

Κρεατινη

Τι είναι η Κρεατίνη και πως βοηθάει στην μυική ανάπτυξη

Μονοϋδρική κρεατίνη και μυϊκή ανάπτυξη

Η μονοϋδρική κρεατίνη είναι μια απολύτως φυσική ουσία που βρίσκεται στο σώμα και διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπλήρωση της διατροφής με κρεατίνη προσφέρει μια δραματική αύξηση στη δύναμη, την ενέργεια, την αντοχή, στο μέγεθος και στην πυκνότητα των μυών.

Η κρεατίνη, η οποία είναι τεχνικά γνωστή ως μεθυλογουανίδιο, αποτελείται από τρία αμινοξέα: την αργινίνη, τη γλυκίνη και τη μεθειονίνη. Υπάρχει φυσιολογικά σε πολλά κοινά ζωικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του βόειου κρέατος και των ψαριών. Επίσης, παράγεται καθημερινά από το συκώτι, το πάγκρεας και τα νεφρά μας. Κατά μέσον όρο, ένας υγιής άντρας παράγει περίπου 2 γραμμάρια κρεατίνης καθημερινά, ποσότητα που μειώνεται σχεδόν κατά το ίδιο ποσό κατά τη διάρκεια των κανονικών σωματικών δραστηριοτήτων.

Για τους μη αθλητές, η παραγόμενη από τον οργανισμό κρεατίνη μαζί με την προσλαμβανόμενη κρεατίνη από τα τρόφιμα διατηρούν μια αρκετά καλή ισορροπία και έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει ανάγκη για τη συμπληρωματική της πρόσληψη από άτομα που δεν γυμνάζονται. Προκειμένου να γίνει κατανοητό πώς αυτό αλλάζει για έναν αθλητή, πρέπει να εξετάσουμε περισσότερο τους μύες.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει πάνω από 400 διαφορετικούς μύες, οι οποίοι αποτελούνται συνολικά από περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευδιάκριτα μυϊκά κύτταρα. Ένας φυσιολογικός άντρας μπορεί να αποθηκεύσει στο σώμα του περίπου 120 γραμμάρια κρεατίνης, ποσότητα που σχεδόν εξολοκλήρου υπάρχει στους διάφορους μύες. Αν και το μεμονωμένο μέγεθος των μυών ποικίλλει εντυπωσιακά από άτομο σε άτομο, η αύξηση των μυών συσχετίζεται ιδιαίτερα με το ποσό της κρεατίνης που λαμβάνει και αποθηκεύει κάθε μυς. Γενικά, όσο περισσότερο εργάζεται ένας μυς, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται και μεγαλώνει. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης, η μυϊκή πρωτεΐνη αποδομείται και αναδομείται συνεχώς, και με αυτό τον τρόπο η μυϊκή μάζα υπερτρέφεται και αυξάνεται.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη των μυών προκύπτει ως αποτέλεσμα τεσσάρων διαφορετικών παραγόντων. Κατ\' αρχήν, πρέπει να υπάρχει ένα ερέθισμα που να προκαλεί μια έντονη συστολή του μυός κοντά στη μέγιστη δύναμή του. Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει επαρκής ανεφοδιασμός της ενέργειας που απαιτείται για να τροφοδοτήσει τη μυϊκή συστολή. Τρίτον, πρέπει να υπάρχουν παρούσες επαρκείς ποσότητες από θρεπτικές ουσίες, όπως αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία, για να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία οικοδόμησης των μυών. Τέλος, πρέπει να υπάρχει μια επαρκής παρουσία και παροχή στους μύες ειδικών «βιοχημικών υλικών» όπως οι ορμόνες, οι παράγοντες αύξησης και οι μεσάζοντές τους.

Ο κύριος σκοπός χρήσης των συμπληρωμάτων κρεατίνης είναι να προσφερθεί η αναγκαία ενέργεια στους μύες. Αυτή η ενέργεια θα επιτρέψει στους μύες να συσπαστούν με μεγαλύτερη ένταση, διάρκεια και συχνότητα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι μύες απαιτούν τεράστια ποσά άμεσης ενέργειας. Η απαιτούμενη ενέργεια παρέχεται πρώτιστα από τη τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP). Αν και η ανάγκη για ATP αυξάνεται μέχρι και χίλιες φορές κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, η ATP μπορεί να αποθηκευτεί στους μύες μόνο σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες.

Για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εργασία των μυών, η ATP πρέπει να δημιουργούνται διαρκώς (αναγέννηση) και τα αποθέματά της να ξαναγεμίζουν συνεχώς κατά τη διάρκεια της μυϊκής εργασίας. Η κρεατίνη ενεργεί ως αρχικός επαναπρομηθευτής των επιπέδων ATP που είναι απαραίτητα για τις ασκήσεις υψηλής έντασης με σκοπό την οικοδόμηση των μυών. Κατά τη διάρκεια των μυϊκών συστολών, η ATP υδρολύεται σε διφωσφατική αδενοσίνη (ADP). Η κρεατίνη αναπαράγει τα επίπεδα ATP με την αποσύνθεσή της κατά την οποία δανείζει φωσφορικό άλας στο ADP, δημιουργώντας ξανά ATP.

Η κρεατίνη δεν είναι μια νέα ουσία. Η πρώτη επιστημονική μελέτη για την κρεατίνη δημοσιεύθηκε το 1926 στο Journal of Biological Chemistry. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης έδειξαν ότι η κρεατίνη προωθεί την αύξηση σωματικού βάρους και την ισορροπία αζώτου.

Παραδόξως, κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, οι ερευνητές έδειξαν ελάχιστο ενδιαφέρον για τη μελέτη της κρεατίνης, αν και υπήρξαν κάποιες έρευνες που κατέληξαν σε αποτελέσματα συμβατά με την αρχική έρευνα. Ήταν όμως όχι πριν από το 1993 που το αναγνωρισμένο Scandinavian Journal of Medicine, Science and Sports δημοσίευσε μια έρευνα που κατέδειξε ότι η συμπλήρωση κρεατίνης αυξάνει σημαντικά τη σωματική μάζα μέσα σε μια εβδομάδα. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώθηκε ότι η κρεατίνη βελτίωσε σημαντικά την απόδοση σε διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης. Μετά από αυτήν την έρευνα-ορόσημο, έχουν γίνει δεκάδες συγκριτικές κλινικές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων καταλήγουν πέραν πάσης αμφιβολίας στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική λήψη κρεατίνης βελτιώνει την αναερόβια απόδοση των μυών, αυξάνει τη δύναμη, τη ταχύτητα και τη ταχυδύναμη (εκρηκτικότητα), ενώ επίσης διευκολύνει και επιταχύνει την αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

Αυτήν την περίοδο, οι ερευνητές εστιάζονται στη μελέτη μερικών από τα λιγότερο θεαματικά αποτελέσματα, ωστόσο πολύ θετικά, που ενδέχεται να προσφέρει η κρεατίνη στους αθλητές. Πρωταρχικά, η κρεατίνη μελετάται ως ουσία που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους. Υπάρχουν προκαταρκτικά ευρήματα που καταδεικνύουν ότι οι αθλητές με την πρόσληψη συμπληρωματικής κρεατίνης όχι μόνο κερδίζουν άπαχη σωματική μάζα αλλά χάνουν και σωματικό λίπος. Θεωρητικά αυτό συμβαίνει γιατί όταν στο ανθρώπινο σώμα προστίθεται άπαχη μάζα όπως π.χ. περισσότεροι μύες, αυξάνεται ο μεταβολισμός και επομένως το σώμα γίνεται αποδοτικότερο ως προς την καύση θερμίδων. Προφανώς, σε μια τέτοια περίπτωση, το αναμενόμενο τελικό αποτέλεσμα είναι η ελάττωση του σωματικού λίπους. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρά δεδομένα που ενισχύουν την άποψη ότι η κρεατίνη διευκολύνει την απώλεια σωματικού λίπους μέσω πρόσθετων βιοχημικών μηχανισμών, πέραν δηλαδή του μηχανισμού αύξησης της μυϊκής μάζας. Η έρευνα γύρω από τον ακριβή τρόπο με τον οποίο προκαλείται η απώλεια λίπους συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Η κρεατίνη ενεργεί επίσης ως ισχυρός κυτταρορυθμιστής των μυϊκών κυττάρων, μέσω της καλύτερης ενυδάτωσης. Όταν η κρεατίνη σύρεται μέσα στο μυϊκό κύτταρο, μεταφέρει νερό μέσα στο μυ. Ως αποτέλεσμα της άντλησης και συγκράτησης νερού στα μυϊκά κύτταρα, οι μύες «αισθάνονται» καλύτερα, ενώ φαίνονται και εμφανισιακά μεγαλύτεροι. Επιπλέον, η καλύτερη ρύθμιση της μυϊκής ενυδάτωσης προάγει τη σύνθεση περισσότερης πρωτεΐνης και γλυκογόνου, με αποτέλεσμα οι μεμονωμένες μυϊκές ίνες να γίνονται μεγαλύτερες και πιο ισχυρές. Ακόμα περισσότερο, η κρεατίνη μπορεί να ενεργήσει ως απομονωτής και εξουδετεροποιητής του παραγόμενου γαλακτικού οξέος, βοηθώντας έτσι και στην αύξηση της μυϊκής αντοχής.

Η συμπλήρωση της διατροφής με 5-10 γραμμάρια μονοϋδρικής κρεατίνης ημερησίως, θα διαποτίσει τους μύες σας με περισσότερη κρεατίνη κι αυτό θα έχει ως επιπρόσθετο πλεονέκτημα την καθυστέρηση της εμφάνισης κόπωσης, όπως και τη γενικότερη ελάττωση του βαθμού κόπωσης που αισθάνεστε μετά από σκληρές προπονήσεις. Η συμπληρωματική λήψη μονοϋδρικής κρεατίνης σάς επιτρέπει να γυμναστείτε για περισσότερο χρόνο και με περισσότερη ένταση, ακόμα και χωρίς να το παρατηρήσετε! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα καίτε σημαντικά περισσότερο λίπος και, εφόσον η διατροφική πρόσληψη πρωτεϊνών είναι επαρκής, θα αυξήσετε το μέγεθος, τη δύναμη και την πυκνότητα (σκληρότητα) των μυών σας και θα αποκτήσετε ένα πιο αδύνατο, πιο εμφανίσιμο και πιο καλογυμνασμένο σώμα.


ΚΡΕΑΤΙΝΗ : ΑΛΗΘΕΙΑ & ΜΥΘΟΙ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΕΑΤΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η κρεατίνη είναι μια φυσική ουσία την οποία παράγει ο οργανισμός σε διάφορα όργανα όπως το συκώτι, το πάγκρεας και τα νεφρά. Το σύνολο της αποθηκευμένης κρεατίνης στον οργανισμό είναι το άθροισμα της παραγόμενης από τον οργανισμό κρεατίνης ΣΥΝ της εισαγόμενης ποσότητας από τροφές ή συμπληρώματα. Ένα μέρος της παραγόμενης κρεατίνης κατακρατείται στους μυϊκούς ιστούς και σε διάφορα όργανα κι ένα μέρος της αποβάλλεται δια μέσου των νεφρών (ούρα).

Κατά την διάσπαση του ΑΤΡ απελευθερώνονται μόρια φωσφόρου τα οποία ενώνονται με την κρεατίνη και δημιουργούν την φωσφοκρεατίνη η οποία χρησιμεύει ως πηγή μυϊκής ενεργείας σε προσπάθειες που:

- διαρκούν λίγο χρόνο,

- έχουν μεγάλη ένταση και...

- δεν μπορεί να ικανοποιήσει ενεργειακά η διάσπαση του ATΡ.

Ουσιαστικά χωρίς επάρκεια κρεατίνης είναι αδύνατον να γίνει πλήρης επανασύνθεση του ΑΤΡ.

Να θυμάστε ότι: Το σύνολο της κρεατίνης είναι το άθροισμα της ενδογενούς παραγόμενης κρεατίνης συν της εξωγενούς προσλαμβανόμενης, μέσα στα ατομικά αποθηκευτικά πλαίσια που έχει κάθε οργανισμός - δηλαδή με απλά λόγια, ακόμα κι αν πάρετε 1 κιλό κρεατίνης ο οργανισμός σας θα κρατήσει και θα αποθηκεύσει μόνον όση του είναι απαραίτητη κι όση μπορεί να "χωρέσει" στις αποθήκες του.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΕΑΤΙΝΗΣ

Χημικά η κρεατίνη είναι ένα μόριο που περιέχει άζωτο. Ανήκει σε συγγενική ομάδα με τα αμινοξέα αλλά ΔΕΝ είναι αμινοξύ. Μέσα στον οργανισμό σχηματίζεται κυρίως στο συκώτι από διάφορα αμινοξέα όπως η αργινίνη, η γλυκίνη και η μεθειονίνη, με την επίδραση της τρανσαμινάσης. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ όμως ενδογενούς σχηματισμού κρεατίνης είναι η επαρκής της πρόσληψη από φυσικές τροφές ή/και συμπληρώματα. Το ανθρώπινο συκώτι δεν έχει την δυνατότητα μεγάλης παραγωγής ή αποθήκευσης οπότε χρειάζεται τακτική ενίσχυση των αποθεμάτων του. Επιπλέον και η αποθηκευτική ικανότητα των μυών είναι περιορισμένη και η ποσότητα κρεατίνης μειώνεται συνεχώς με την εντατική άσκηση.

Μετά τον σχηματισμό της, η κρεατίνη μεταφέρεται στο μυϊκό ιστό, με τη βοήθεια του αίματος, από όπου και θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή φωσφοκρεατίνης.

Η κρεατίνη συγκεντρώνεται κατά 95% στους σκελετικούς μυς και η υπόλοιπη ποσότητα στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τους όρχεις. Στους μυς η "αποθηκευμένη" κρεατίνη βρίσκεται σε δύο μορφές:

α) Σε ελεύθερη μορφή σε ποσότητα περίπου 30% της συνολικής ποσότητας κρεατίνης.

β)Σε φωσφορυλιωμένη (ενωμένη με φώσφορο) σε ποσότητα περίπου 70% της συνολικής.

METABOΛΙΣΜΟΣ ΚΡΕΑΤΙΝΗΣ

Η κρεατίνη μεταβολίζεται σε κρεατινίνη. Η απέκκριση της κρεατινίνης είναι ανάλογη προς τη μυϊκή μάζα και το ποσό της απεκκρινόμενης ποσότητας θεωρείται διαγνωστικός δείκτης για την αξιολόγηση της λειτουργίας μυών και νεφρών.


ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΚΡΕΑΤΙΝΗΣ

Η ποσότητα της παραγόμενης από τον οργανισμό κρεατίνης σπάνια ξεπερνά το 1-1,5 γραμμάριο σε ημερήσια βάση. Αυτή η ποσότητα ΔΕΝ θεωρείται σταθερή αλλά εξαρτάται:

1. Από τον τύπο της διατροφής.

2. Τη μυϊκή μάζα του ασκουμένου.

3. Την ηλικία.

4. Τον τύπο των μυϊκών ινών.

5. Τη λειτουργική κατάσταση του οργανισμού κι ειδικά νεφρών και συκωτιού.

6. Τον τύπο προπόνησης.

7. Το φύλο.

Σε γενικές γραμμές ισχύει οτι:

1. Η μεγάλη εξωγενή πρόσληψη, πέραν ενός ορισμένου ορίου, έχει ως συνέπεια τον περιορισμό της ενδογενούς παραγωγής.

2. Όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα τόσο μεγαλύτερες και οι απαιτήσεις σε κρεατίνη και, θεωρητικά, η παραγόμενη ποσότητα (μέχρι ενός ορίου).

3. Στις γρήγορες μυϊκές ίνες υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα κρεατίνης απ' ό,τι στις αργές μυϊκές ίνες.

4. Στα νεότερα άτομα υπάρχει μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα και περισσότερη παραγωγή κρεατίνης από ό,τι στα "γηραιότερα".

5. Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα κρεατίνης απ' ό,τι οι άντρες, πιθανά λόγω μικρότερου μυϊκού βάρους.

6. Τα επίπεδα της κρεατίνης είναι χαμηλά σε μυασθένειες, ρευματοπάθειες και σε κυκλοφοριακές και αναπνευστικές διαταραχές.


ΚΡΕΑΤΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ε: Κύριε Τσατσαρώνη θα ήθελα να σας εκθέσω τα ερωτήματά μου σχετικά με την κρεατίνη και τις παρενέργειές της με αφορμή ένα περιστατικό που μου συνέβη πριν από καιρό. Καταρχήν είμαι 27 ετών με ύψος 1,70 και 65 κιλά. Ασχολούμαι με το bodybuilding σε αρασιτεχνικό επίπεδο από την ηλικία των 18-19 ετών και είμαι απόλυτα υγιής. Το πρόβλημά μου παρουσιάστηκε από τη λήψη κρεατίνης της εταιρείας MUSCLE TECH. Ενώ έκανα χρήση της και μάλιστα σε πολύ λιγότερες δόσεις από τις προτεινόμενες (ανάλογα με το βάρος μου) απ'οτι έγραφε στην συσκευασία, κάποιο πρωινό σηκώθηκα ξαφνικά με εμετούς.Υπόψιν, δεν είχα φάει κάποιο χαλασμένο φαγητό την προηγούμενη μέρα. Για προληπτικούς λόγους πήγα στο νοσοκομείο για μια εξέταση αίματος.Οι γιατροί μόλις πήραν τις εξετάσεις έδειχναν αναστατωμένοι.Όταν ρώτησα τι συμβαίνει μου είπαν ότι βρέθηκε στο αίμα μου υψηλή τιμή του ενζύμου CPK. Επειδή το μηχάνημα στο νοσοκομείο δεν έδειχνε πάνω από κάποια τιμή μέγιστη, με στείλανε σε νοσοκομείο της Αθήνας για περαιτέρω εξετάσεις όπου οι αντιδράσεις ήταν ίδιες. Η διευθύντρια του νοσοκομείου ήρθε αυτοπροσώπως να δει ποιό άτομο είχε αυτές τις εξετάσεις. Για να μη μακρυγορώ, σας αναφέρω πως βρέθηκε CPK στο αίμα μου 8-10 φορές πάνω από το φυσιολογικό. Μου έκαναν επίσης και ηλεκτρομυογράφημα μήπως και έπαθαν σοβαρή ζημιά οι μυς μου, ευτυχώς όμως δεν είχε γίνει κάτι μη αναστρέψιμο.Οι γιατροί με ρώτησαν αν γυμνάζομαι και αν παίρνω συμπληρώματα διατροφής.Μόλις τους ανέφερα πως παίρνω κρεατίνη με τρομοκρατήσαν λέγοντάς μου να την σταματήσω αμέσως.Χαρακτηριστικά ο γιατρός μου είπε πως αν συνέχιζα θα πάθαινα σοβαρή ζημιά στα νεφρά, στο συκώτι και την καρδιά.Η ερώτησή μου είναι γιατί συνέβη αυτό το περιστατικό και αν οφείλεται στο συγκεκριμένο σκεύασμα. Σας επισημαίνω πάλι ότι έπαιρνα λιγότερη από τη συνιστώμενη δόση. Αν έπαιρνα τη συνιστώμενη μάλλον θα είχαμε πιο δυσάρεστα αποτελέσματα και δεν θέλω να το σκέφτομαι καθόλου.Δικαιολογείτε να βρεθεί στο αίμα μου τόσο υψηλή ποσότητα κρεατίνης; Συνολικά η λήψη ήταν για 4-5 ημέρες και ευτυχώς που συνέβει αυτό το ατυχές συμβάν ώστε να κάνω εξετάσεις και να ανκαλύψω τι φταίει και να σταματήσω έγκαιρα πριν πάθω οποιαδήποτε ζημιά.
Σας παρακαλώ επαιδή είναι κρίσιμα τα ερωτήματά μου και πιθανώς να ενδιαφέρουν και άλλους αναγνώστες του site σας, θα περιμένω οπωσδήποτε μια διαφωτιστική απάντηση.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Τα στοιχεία μου θα είναι στη διάθεσή σας εφόσον μου τα ζητήσετε


Α: Έχω βαρεθεί να απαντάω σε παρόμοια ερωτήματα και να "υπερασπίζομαι" την κρεατίνη. Τα ερωτήματά σου δεν θα αναδημοσιευτούν στο Αγγλικό site μην τυχόν και διαβάσει την περιπέτειά σου κανένας Αμερικάνος και γελάει με τα χάλια μας.
Κατ' αρχήν οι έμετοι μπορεί να έχουν και μπορεί να μην έχουν σχέση με την κρεατίνη. Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να πέσει βαριά στο στομάχι (ειδικώς το Cell Tech που περιέχει επιπλέον λιποϊκό οξύ και μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων), πράγμα που δεν σημαίνει τίποτα. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι αιτία δεν ήταν η κρεατίνη διότι την έπαιρνες μήνες πρωτού σου συμβεί αυτό το επεισόδιο.
Τους γιατρούς (ανεξαρτήτως "βαθμού" στο ΕΣΥ - στο οποίο οι προσλήψεις δεν γίνονται με εξετάσεις, αντιθέτως με τις περισσότερες θέσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά με τους γνωστούς νεοελληνικούς τρόπους) δεν θέλω να τους χαρακτηρίσω διότι υπάρχουν νόμοι που τους προστατεύουν, δεν υπάρχουν όμως νόμοι που να προστατεύουν εσένα ή και εμένα αν θες, από την άγνοια και την ανευθυνότητα.
Το ένζυμο CPK (κρεατινική φωσφοκινάση) δεν είναι κρεατίνη αλλά ένας δείκτης της μυικής επιβάρυνσης. Απελευθερώνεται στο αίμα όταν με τον ένα η με τον άλλο τρόπο, τα μυικά κύτταρα (μέσα στα οποία βρίσκεται) καταστρέφονται. Είναι εξαιρετικώς συχνή η ανοδός του στους αθλητές, ιδιαιτέρως σε περιόδους βαριάς προπόνησης. Αυτό βεβαίως δεν είναι καλό, σημαίνει ότι ο αθλητής υπερπροπονείται. Δεν έχει καμμία σχέση η άνοδός του με τη λήψη κρεατίνης. Δεν αναφέρεις πουθενά συγκεκριμένες τιμές. Οι φυσιολογικές τιμές είναι μέχρι 190 U/L. Για να θεωρηθεί ότι ένας αθλητής δεν έχει κανένα κίνδυνο υπερπροπόνησης πρέπει οι τιμές να πέσουν στο φυσιολογικό σε αιμοληψία που έχει γίνει δύο μέρες ΜΕΤΑ από την τελευταία προπόνησή του. Τώρα αν σου είπαν ότι οι τιμές σου ήταν 8-10 φορές πάνω από το φυσιολογικό αυτό σημαίνει ότι θα ήταν 1500-2000 U/L. Είσαι σίγουρα υπερπροπονημένος αλλά αξιολογήσιμες είναι οι τιμές μετά από δύο μέρες πλήρους αποχής από κάθε είδους προπόνηση και χωρίς να έχεις φάει κρέας το προηγούμενο βράδι (το κρέας είναι μύς και σαν τέτοιο περιέχει CPK).
Οι δικές μου τιμές είναι μονίμως (τα τελευταία χρόνια) 400 - 500 U/L (προσφάτως κατετάγην 5ος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Τζούντο στην Ανοιχτή κατηγορία, σε ηλικία 35 χρονών, την στιγμή που όλοι οι αντιπαλοί μου ήταν 20 - 30). Αυτές οι τιμές δεν αλλάζουν είτε παίρνω κρεατίνη είτε όχι. Έχω δει τιμές 1500 και άλλες φορές, ενώ μία φορά έχω δει και 3000. Συνεργάτης μου προπονητής έχει δει 15000 σε φαινομενικώς υγιή επαγγελματία μπασκετμπoλίστα. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει σχέση με τη λήψη κρεατίνης. Κάνε ένα απλό τεστ : κάνε μία μέτρηση τώρα που δεν παίρνεις κρεατίνη (η CPK θα είναι αυξημένη - πόσο δεν ξέρω). Στη συνέχεια μην κάνεις καμμία προπόνηση για μία εβδομάδα και γενικώς προσπάθησε να ξεκουραστείς αλλά ΠΑΡΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 10 gr ΚΡΕATIΝΗΣ (όσα περιέχονται σε μια δόση Cell Tech). Στο τέλος της εβδομάδος μην φας κρέας το βράδυ και το πρωί κάνε πάλι μία μέτρηση. Δεν ξέρω αν θα έχει πέσει στα "φυσιολογικά" αλλά σίγουρα θα είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ, παρόλη τη λήψη κρεατίνης. Μετά πάρε τις μετρήσεις και πηγαινέ τες στους γιατρούς που σε αναστάτωσαν (το αν θα τους πεις τι να τις κάνουνε είναι δικό σου θέμα). Ειδικώς αυτό που σου είπαν για βλάβη στην καρδιά και στο συκώτι θα μπορούσε να γίνει και ανέκδοτο ανάμεσα στους αθλητιάτρους (αν υπήρχαν αρκετοί σοβαροί αθλητίατροι στην Ελλάδα).

Από τον ιατρό Χρήστο Τσατσαρώνη, Ορθοπαιδικό χειρουργό, αθλητίατρο
Ο κ.Τσατσαρώνης δέχεται τις ερωτήσεις σας στο e-mail: info@bodybuildingclub.gr

Σε τελευταία ανάλυση, η κρεατίνη είναι ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα. Λίγα προϊόντα σας δίνουν τα ίδια κέρδη μάζας και δύναμης.. Έχει αποδειχθεί οτί αυξαίνει την αδύνατη μάζα και τη δύναμη μυών, ακόμα προωθεί τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνει τον κίνδυνο διάφορων ασθενειών, λείτουργει ως αντιοξειδωτικό και ακόμη βοήθεια στο να αποτρέψει τις ζημίες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα. Οι πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση της κρεατίνης σε ορισμένες δόσεις είναι ασφαλής και δεν βλάπτει τα νεφρά ή δεν προκαλεί άλλες παρενέργειες

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για την κρεατίνη έχει γίνει με το απλούστερο και φτηνότερο είδος που μπορείτε να αγοράσετε - monohydrate κρεατίνη.

Για εκείνους που θέλουν να αρχίσουν με τα βασικά και να κολλήσουν με αυτό που ξέρουν, η απάντηση είναι monohydrate κρεατίνης. Για την ακρίβεια σιγουρευτείτε ότι παίρνετε micronized monohydrate κρεατίνης. (Που σημαίνει ότι τα κρύσταλλα αλέθονται περισσότερο.) Πάρτε 3-5 γραμμάρια πριν και μετά από την άσκηση. Τις υπόλοιπες ημέρες, πάρτε μόνο μια δόση με το φαγήτο.

Δεδομένου ότι monohydrate κρεατίνη είναι τόσο αποτελεσματικη, θα φανεί ανόητο να ασχοληθούμε με τις νέες μορφές όπως τον αιθυλικό εστέρα ή Creatine Alpha-Ketoglutarate. Tο μέγεθος και η αύξηση δύναμης, όμως οι νεώτεροι τείνουν να το κάνουν γρηγορότερα και αποτελεσματικά από την monohydrate κρεατίνης.

Ανεξάρτητα από τη μορφή που χρησιμοποιείτε, σχεδόν όλα αυτά τα προϊόντα παρέχουν τα παρόμοια αποτελέσματα στο τέλος επειδή όλα παρέχουν την κρεατίνη, ένα amino acid - φιαγμένο από arginine aminos, τη γλυκίνη και methionine. Οποιαδήποτε μορφή κρεατίνης αυξάνει τελικά τα επίπεδά στα κύτταρα, το οποίο προσφέρει τα πολυάριθμα οφέλη. Όταν η κρεατίνη εισάγετε σε ένα κύτταρο μυών, τα βιοχημικά μηχανήματα του κυττάρου προσθέτουν ένα υψηλής ενέργειας φωσφορικό άλας, που δημιουργεί το φωσφορικό άλας κρεατίνης (CP).
Αυτή η ενέργεια χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει τις αμέτρητες διαδικασίες στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των συστολών μυών. Το CP δίνει το φωσφορικό άλας του για να διαμορφώσει το ATP, για να παρέχει την άμεση ενέργεια κατά τη διάρκεια των έντονων άσκησεων. Με άλλα λόγια, η κρεατίνη αυξάνει τη δύναμη επειδή περισσότερη κρεατίνη είναι ίση με περισσότερο CP στο μυ και, στη συνέχεια, περισσότερο ATP διαθέσιμους για τις συστολές μυών. Επομένως, έχετε περισσότερη ενέργεια στο τέλος, που επιτρέπει σε σας να εκτελέσετε περισσότερες επαναλήψεις ή να σηκώσετε πιό πολλά κιλά.

Η κρεατίνη βοηθά επίσης τα κύτταρα μυών να αυξηθούν με την αύξηση του αύξητικου παράγοντα- (igf-1) - μια ορμόνη κρίσιμη για την αύξηση μυών. Η νέα έρευνα έχει διαπιστώσει ότι όταν αυξαίνουμε τα επίπεδα κρεατίνης στους μυείς μέσω της συμπλήρωσης, τότε παράλληλα αυξάνουμε τη γενετική έκφραση igf-1. Έτσι φαίνεται ότι η κρεατίνη μπορεί να ενισχύσει την αύξηση μυών με τον επηρεασμό των κρίσιμων γονιδίων στα κύτταρα που ρυθμίζουν αυτήν την αύξηση.

Μια άλλη επιπτώσεις που έχει η κρεατίνη στα κέρδη μυών είναι μέσω του volumization κυττάρων. Όταν η κρεατίνη εισάγετε στα κύτταρα μυών, τραβά το νερό στο κύτταρο. Όταν ένας μυς φορτώνεται πλήρως με την κρεατίνη - όπως όταν συμπληρώνετε - τα κύτταρά του γεμίζουν με το νερό όπως ένα μπαλόνι. Αυτό αυξάνει το μέγεθός τους αμέσως και οδηγεί στο μέγεθος μυών.

Αν και monohydrate κρεατίνη εκτελεί όλες αυτές τις λειτουργίες καλά, στην πραγματικότητα, έχει μερικά δευτερεύοντα μειονεκτήματα που τα νεώτερα creatines ελαχιστοποιούν.

Ένα πρόβλημα με την monohydrate κρεατίνη είναι με την απορρόφησή της στα έντερα. Όταν καταναλώνεται, κάθεται στα έντερα πρίν απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος. Επειδή η κρεατίνη τραβά νερό μπορεί να τραβήξει το νερό στα έντερα, προκαλώντας τη διάρροια στους ανθρώπους που δεν απορροφούν monohydrate κρεατίνη καλά. Εντούτοις, οι περισσότερες νέες εκδόσεις απορροφώνται ευκολότερα, αποτρέποντας τα γαστροεντερικά προβλήματα που συνδέονται με monohydrate κρεατίνη. Εάν είστε ευαίσθητοι στη monohydrate κρεατίνη στο παρελθόν, δώστε σε ένα από τα νέα είδη μια ευκαιρία.

Ένα δεύτερο πρόβλημα με monohydrate κρεατίνη είναι ο τρόπος που λάμβανεται από τα κύτταρα μυών. Δεδομένου ότι στηρίζεται στην ινσουλίνη για να εισχωρήσει στα κύτταρα, μεσω των υδαταθρακων. Η ινσουλίνη ανοίγει τις διαβάσεις στα κύτταρα που επιτρέπουν στην κρεατίνη να περάσει από το αίμα στο μυ. Για όλα αυτά χρειάζεται μια σημαντική ποσότητα της ινσουλίνης για να περάσει 3-5 γραμμάρια, κρεατίνης στα κύτταρα, και αυτό σημαίνει πολύ υδατάνθρακα, περίπου 20 γραμμάρια ανά γραμμάριο κρεατίνης. Έτσι πρέπει να λάβετε 60-100 γραμμάρια απλών υδαταθρακων όταν παίρνετε monohydrate κρεατίνης για να βελτιστοποιήσετε τη λήψη της. Πολλά από τα νεώτερα προϊόντα δεν στηρίζονται στην ινσουλίνη για να εισαγθουν στα κύτταρα μυών, που σημαίνει οτι μπορείτε να τα πάρετε χωρίς boatload των υδαταθρακων.

» creatine- -ketoglutarate

Κατ' αρχάς, το αμινοξυ arginine που έχει το alpha -ketoglutarate (AKG) συνδεμένο με το πολύ ισχυρό νιτρικό NO, ενισχυτή οξειδίων για να βελτιώσει την απορρόφησή της. Άλλα aminos ακολούθησαν, και σύντομα οι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν AKG στην κρεατίνη για την ενίσχυση της απορρόφησης και τη λήψη της. Κρεατίνη-AKG είναι απλά κρεατίνη που δεσμεύεται σε ένα μόριο AKG, ένας πρόδρομος της γλουταμίνης, το οποίο όχι μόνο απορροφώνται καλύτερα αλλά και παρέχουν μια πηγή γλουταμίνης (ένα αμινοξύ κρίσιμο για την αύξηση και την υγεία των μυών). Το AKG απορροφάται εύκολα από τα έντερα, το οποίο αποβάλλει το γαστροεντερικο προβλημάτα, έτσι αυτό σημαίνει ότι η κρεατίνη-AKG δεν χρειάζεται τη βοήθεια του μεταφορέα κρεατίνης για να εισαχθει στα κύτταρα. Αυτές οι ιδιότητες μας επιτρέπουν να πάρουμε λιγότερη ποσότητα κρεατίνης με λιγότερους απλούς υδατανθρακες.
Δόση: Τα περισσότερα προϊόντα κρεατίνη-AKG παρέχουν 2-5 γραμμάρια ανά δόση.


» Creatine Gluconate

Ένα από τα νεώτερα προϊόντα είναι η Creatine Gluconate, το οποίο αποτελείται από την κρεατίνη που συνδέεται με τη γλυκόζη. Αυτός ο συνδυασμός βελτιώνει την εντερική απορρόφηση της κρεατίνης επειδή απορροφάτε κατά τρόπο παρόμοιο με την κανονική γλυκόζη, ένας υδατανθρακας γρήγορης αφομοίωσης. Αναμιγνύεται καλά στο νερό. Η γλυκόζη επιτρέπει στην κρεατίνη να εισαγχθει στα κύτταρα με την αύξηση της ινσουλίνης.
Δόση: Η λήψη 3-5 γραμμαρίων gluconate κρεατίνης ανά δόση πρέπει να αποδειχθεί αποτελεσματική.

» Αιθυλικός εστέρας κρεατίνης (CEE)

Ο αιθυλικός εστέρας κρεατίνης είναι επίσης γνωστός απλά ως εστέρας κρεατίνης. Έχει διαμορφώθει από την προσθήκη ενός alcohol και ενος acid στο μόριο κρεατίνης. Η προσθήκη της ομάδας εστέρα ενισχύει τη δυνατότητα των μορίων κρεατίνης να περάσει στις μεμβράνες κυττάρων στο έντερο (με συνέπεια την ευκολότερη απορρόφηση) καθώς επίσης και τα κύτταρα μυών. Επομένως χρησιμοποιούμε λιγότερη κρεατίνη χωρίς υδατάνθρακες
Δόση: Οι περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν 1-2 γραμμάρια ανά δόση.

» Μεθυλικός εστέρας κρεατίνης

Ο μεθυλικός εστέρας κρεατίνης είναι κρεατίνη με μια μεθυλική ομάδα που συνδέεται με αυτή. Μια μεθυλική ομάδα αποτελείται από ένα άτομο άνθρακα που συνδυάζεται με τρία άτομα υδρογόνου. Αυτή η οργανική σύνδεση αποτρέπει το μόριο κρεατίνης να αναλυθεί δεδομένου ότι έχει καλήτερη αφομοιώσει και μεταβολίσει, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη λήψη κρεατίνης από τους μυς. Επίσης σημαίνει ότι τα μεθυλιωμένα προϊόντα απαιτούν λιγότερη ποσότητα από monohydrate κρεατίνη.
Δόση: Οι περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν μια δόση 1-2 γραμμαρίων μεθυλικού εστέρα κρεατίνης.

» Tricreatine Orotate

Το όνομα δείχνει ακριβώς την κρεατίνη που δεσμεύεται στο orotic οξύ. Orotic οξύ είναι ένας πρόδρομος των νουκλεϊνικών οξέων (οι δομικές μονάδες του DNA) - εργασίες με την αύξηση των επιπέδων carnosine στο μυ. Το Carnosine είναι μια ένωση δύο αμινοξέων (διπεπτίδη) ότι τα κύτταρα μυών βοηθουν να αποθηκεύουν την οξύτητα που ενισχύει κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης. Αυτό κρατά την ασκηση μυών ισχυρότερη για μια πιό μεγάλη περίοδο. Το Orotic οξύ ενισχύει επίσης το σχηματισμό του φωσφορικού άλατος κρεατίνης στα κύτταρα και βελτιώνει την αύξηση μυών με την υποστήριξη της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Με τη λήψη του tricreatine orotate, παίρνετε όλα τα οφέλη της κρεατίνης με τα προστιθέμενα οφέλη του orotic οξέος.
Δόση: Μια χαρακτηριστική δόση του tricreatine orotate είναι 5 γραμμάρια.


Τελος οποίου τύπο κρεατίνης επιλέγετε, χρησιμοποιήστε αυτούς τους πέντε κανόνες για να πάρετε τα περισσότερα οφέλη

1. Πιείτε άφθονο νερού που σημαίνει, για έναν αθλητή 90 κιλών 3,5 λίτρα ημερησίως. Εκτός από τα αποτελέσματά της στη δύναμη και την ενέργεια ν, η κρεατίνη ενεργεί επίσης ως volumizer, που αυξάνει το μέγεθος των κυττάρων μυών με την απορρόφηση του νερού. Η άφθονη κατανάλωσης του νερού εξασφαλίζει στα κύτταρα να έχουν αρκετό ώστε να τραβήξουν όσο χρειάζονται.

2. Εάν θέλετε τα άμεσα αποτελέσματα, κάνετε μια πέντε ημερών φάση φόρτωσης κατά τη διάρκεια, της οποίας παίρνετε τη συνιστώμενη δόση 4-5 φορές ημερησίως με το φαγητό. Μετά από αυτό ακολουθήστε τις χαρακτηριστικές οδηγίες χρήσης.

3. Τις ημέρες άσκησης, πάρτε τη δόση κρεατίνης πριν και μετά από ένα workout.

4. Τις υπόλοιπες ημέρες, πάρτε μόνο μια δόση της κρεατίνης με ένα γεύμα. Μπορείτε περιστασιακά να πηδήσετε μια ημέρα επειδή η έρευνα δείχνει ότι μόλις φορτωθεί ο μυς με την κρεατίνη, μπορείτε να χάσετε μια ημέρα της χορήγησης της δόσης χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στα επίπεδα κρεατίνης στους μυς σας.

5. Δώστε σε κάθε τύπο κρεατίνης που δοκιμάζετε τουλάχιστον έναν πλήρη μήνα πρίν αποφασίζετε εάν είναι ο ιδανικός για σας. Είτε δοκιμάστε κάθε ένας από τους διαφορετικούς τύπους ξεχωριστά, είτε πάρετε ένα μικτό προϊόν κρεατίνης που παρέχει διάφορους τύπους κρεατινών για να καλύψει όλες τις βάσεις.

Παναγιώτης Βίτσας

Naturalis est Optimus


www.blueforce.gr

www.fitnesslogic.gr

forum.bodybuilding.gr

43 σχόλια:

 1. Καλησπέρα,
  Είμαι γυναίκα 40 χρονών (1,62 ύψος, 54 κιλά)και ασχολούμαι ερασιτεχνικά εδώ και πολλά χρόνια με το τρέξιμο, κυρίως αποστάσεις 10-20Km και τα τελευταία 2 χρόνια με το ορεινό τρέξιμο. Έτρεξα πέρισυ στον Olympus Marathon και προετοιμάζομαι για να τρέξω και φέτος στις 28 Ιουνίου. Η προετοιμασία μου ξεκίνησε εδώ και 3,5 μήνες περίπου, με την καθοδήγηση προπονητή, και είναι αρκετά απαιτητική (περίπου 9-10 ώρες την εβδομάδα, με 1 ημέρα ρεπό).
  Σας στέλνω αυτό το μήνυμα με αφορμή το ότι ενώ έχω αρχίσει να ρίχνω τους ρυθμούς προπόνησης, αισθάνομαι εξαιρετικά κουρασμένη, βαριά, με δύσκαμπτους μυς που πονάνε και χωρίς ελαστικότητα. Σκέφτομαι να καταφύγω σε συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες για να με βοηθήσουν στον αγώνα. Παίρνω κατά καιρούς βιταμίνες που μου έχουν συσταθεί (όπως Solgar 2000V, Q10), αλλά δεν έχω τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
  Τί θα μου προτείνατε ως κάτι πιο άμεσο που θα μου δώσει ενέργεια στον αγώνα;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Έλενα Καβαλιεράτου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλησπέρα,είμαι 23 ετών 1.85 ύψος, 82 - 83 κιλά και παίζω ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά σε ομάδα Δ' Εθνικής κατηγορίας.κάνουμε 4 προπονήσεις την εβδομάδα.μερικά πρωινά κάνω βάρη.Παίρνω συμπλήρωμα διατροφής(Πρωτείνη).Σκέφτομαι σοβαρά να πάρω συμπλήρωμα διατροφής(Κρεατίνη Μονοϋδρική).ξέρω κάποια βασικά για την λήψη της όπως πχ ότι λαμβάνεται σε κύκλους και ότι τις πρώτες 4-5 μέρες "φόρτισης" λαμβάνεις περισσότερο ...αλλά δεν γνωρίζω λεπτόμερειες!Για να γίνω πιο σαφής στο τι ζητάω είναι να μου πείτε υπεύθυνα πόσο διαρκεί ο κύκλος φόρτισης,πόσα γρ. να λαμβάνω καθημερινώς και για πόσο καιρό διαρκεί γενικότερα η λήψη της.Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπερα φιλε The_Mexican. Συγνωμη για την αργη απαντηση, ειναι μερες διακοπων :)

  Στο θεμα μας.

  Ο τροπος που η μονουδρικη κρεατινη πηγαινει στους μυες σου ειναι μεσο των υδατανθρακων που καταναλωνεις μαζι. Εδω παιζει ρολο το ζαχαρο στο αιμα, που με την βοηθεια της ινσουλινης μεταφερει την μονουδρικι κρεατινη στους μυες.

  Γιατι στα λεω αυτα? Γιατι πολυ απλά στην φαση φορτισης πρεπει να πινεις ποτα με μεγαλη περιεκτηκοτιτα σε ζαχαρη μαζι με την κρεατινη σου καθως ειναι ο μονος τροπος να αποροφηθει!

  Σκεψου επισης πως η μονουδρικη κρεατινη εχει την ταση να κανει κατακρατηση υγρων, κατι το οποιο δεν θελεις για το συγκεκριμενο αθλημα.

  Η κρεατινη γενικως ειναι ενα πολυ καλο συμπληρωμα διατροφης το οποιο θα σε βοηθησει πολυ σε οτι αθλημα και αν κανεις, για αυτο λοιπον θα σου προτεινα να παρεις αλλη μορφη κρεατινης και οχι την απαρχαιωμενη μονουδρικη.

  Θα προτεινα μια κρεατινη Ethyl Ester η οποια εχει ολα τα θετικα, και κανενα απο αρνητικο, αν και λιγο πιο ακριβη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα. Είμαι 37 σχεδόν ετών και γυμνάζομαι ανελλιπώς από τα 26 μου. Είμαι 1.74 και έχω βάρος 67 κιλά. Ουδέποτε χρησιμοποίησα διατροφικά συμπληρώματα λόγω σπαστικής κολίτιδας(σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσανεξία σε αρκετά τρόφιμα). Θα ήθελα να αυξήσω τη μυϊκή μου μάζα (όχι να γίνω και τέρας αλλά αφού «κτυπιέμαι» που «κτυπιέμαι» στο γυμναστήριο να φαίνεται και λίγο!). Μπορεί κάποιος να μου προτείνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.
  Ευχαριστώ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. μποηγχγτηδηγκτμγψτυξγηχψυητψδυηξγτψδφνηυγτψδφξνηψδυνηγτδμγηψδηυνμγψτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. σε ποσο καιρο θα δω αποτελεσματα της κρεατινης που παιρνω....?πεσ τε οτι αρχισα απο τωρα...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κανενα συμπληρωμα δεν θα σε κανει μονο του να δεις διαφορα. Και καταρχην τι εννοεις με την διαφορα; Δυναμη, ογκο; Ολα αυτα ειναι αναλογα με την προπονηση σου. ΑΝ εννοεις ποσο καιρο κανει η κρεατινη να λειτουργησει: η μονουδρικη αφου κανεις το απαραιτητο loading οι μυες θα μπορουν να την χρησιμοποιησουν μετα απο καμμια βδομαδα. Με ethyl ester κρεατινες η απορροφηση και αξιοποιηση ειναι αμεση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Kalispera molis teliosa kuklo kreatinis ! Se poses meres na paw gia eksetasis ematos gia na einai >>sxetika nornall << i kreatinini mou ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Η κρεατινίνη είναι μια ουσία που παράγεται φυσιολογικά με το μεταβολισμό των μυών και απεκκρίνεται από τους νεφρούς. Η ημερήσια παραγωγή της είναι σχετικά σταθερή και ανάλογη της μυϊκής μάζας. Δεν εχει καμμια σχεση με την ληψη συμπληρωματων και αμινοξεων οπως η κρεατινη. Η κρεατινη δεν επιρεαζει με κανενα τροπο τις βιοχημικες εξετασεις αιματος, κατι το οποιο θα εκανε την οποιαδηποτε εξεταση περιττη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η μονοϋδρική, είναι η πιο γνωστή, η οποία όμως έχει ένα μειονέκτημα, την συσσώρευση νερού μέσα στους μυς καθώς και την εύκολη μετατροπή της σε κρεατινίνη.


  Εisai sigouros giauta pou mou eipes pio pano ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η κρεατινινη ειναι αναλογη των μυων σου, γιατι αποτελει αποπροιον του καταβολισμου αυτων. Για αυτο και καθημερινα οι τιμες τις κρεατινινης σου ειναι σταθερες. Ενα 2% της κρεατινης στο σωμα σου μετατρεπεται σε κρεατινινη αλλα η επιδραση αυτου του 2% στην κρεατινινη σου ειναι κλινικα αμελητεα. Αν κατεχεις το αγγλικο υπαρχουν 9 κλινικες μελετες δημοσιευμενες στο μεγαλυτερο online medical joyrnal, το pub-med.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=retrieve&db=pubmed&list_uids=15886291&dopt=AbstractPlus

  Επισης, οι δεικτες κρεατινινης ειναι ανεβασμενοι 10-30% σε ατομα που η διατροφη ειναι πλουσια σε κρεας.

  Η κρεατινινη μαζι με το BUN δειχνει μια πιθανη νεφρικη ανεπαρκεια και δεν εχει σχεση με την ληψη συμπληρωματων διατροφης, εκτος αν εχεις ηδη καποιο προβλημα στα νεφρα.

  Η συσσωρευση νερου μεσα στους μυες δεν ειναι μειονεκτημα. Ενας ενυδατωμενος μυς δουλευει καλυτερα, εχει λιγοτερη πιθανοτητα να τραυματιστει, αποφευγει τον καταβολισμο και παραγει γλυκοζη πιο ευκολα. Επισης, φαινεται κ μεγαλυτερος.

  Αν θελεις να βεβαιωθεις για τα λεγομενα μου, κανε 2 εξετασεις αιματος, 1 κατα κ μια πριν τον κυκλο κρεατινης. Αν δεν υπαρχει ιατρικο προβλημα, οι δεικτες κρεατινινης σου θα ειναι στα φυσιολογικα ορια και στα 2 τεστ.

  Εγω προσωπικα, εχει τυχει να εχω ανεβασμενη κρεατινινη οταν δεν επερνα κρεατινη αλλα εκανα πιο σκληρη προπονηση(πιο μεγαλος καταβολισμος μυων) και ετρωγα πιο πολυ. Σε καμμια περιπτωση, ομως, οι δεικτες δεν ηταν εξω απο τα φυσιολογικα ορια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλησπέρα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω η κρεατίνη επηρεάζει τις τιμές τις CPK η τις τρανσαμινασες ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. CPK ειναι η Creatine Phosphokinase. Εχει διαφορους τυπους CPK. CPK--BB (CPK1) συναντιεται κυριως στους ιστους του εγκεφαλου, CPK--MB (CPK2) συναντιεται κυριως στους μυες τις καρδιας και CPK--MM (CPK3) που βρισκεται κυριως στους σκελετικους μυες.

  Θα ηταν πολυ χρησιμο να ξερεις για τι CPK "ψαχνει" ο γιατρος σου ή εσυ. Δεν ειναι απιθανο η καταναλωση κρεατινης να επιρεασει τους δεικτες αυτους αν και δεν υπαρχει επιστημονικη μελετη που να δειχνει κατι τετοιο.

  Πρεπει να καταλαβουμε ομως τι δειχνει ο δεικτης CPK. Κυριως κανουμε εξετασεις αιματος για CPK για να προλαβουμε καποια πιθανη καρδιακη προσβολη ή το πιο συνηθισμενο να δουμε το ποσο ειναι τραυματισμενος ενας μυς, καθως ο δεικτης CPK ανεβαινει με τον τραυματισμο (η ισως την εντονη προπονηση) ενος μυ.

  Καταλαβαινουμε, λοιπον, πως ο συγκεκριμενος δεικτης ειναι αρκετα σοβαρος και σε καμμια περιπτωση δεν ειναι ευκολο να επηρεαστει απο ενα συμπληρωμα διατροφης αν δεν υπαρχει σοβαρο προβλημα οπως:

  1)Μυοκαρδητιδα
  2)Καρδιακη προσβολη
  3)Μυικες δυστροφιες
  4)Προβλημε με θυροειδη
  5)Εγκεφαλικο τραυμα

  Οι ανεβασμενες τρανσαμινασες δειχνουν καποιο προβλημα με το συκωτι, κατι το οποιο δεν επηρεαζει η χορηγηση κρεατινης καθως δεν ειναι σε καμμια περιπτωση τοξικη προς το σωμα και το συκωτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Pia ta pleonektimata tis e8iliki enadi monoudrikis ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ 16 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΡΕΑΤΙΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟ ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΝΩ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΟΝ ΜΥΩΝ
  ΜΠΟΡΩ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Γεια σας.. ειμαι 17 χρονων (δεν τα εχω κλεισει ακομα) επειδη δεν παιρνω κιλα με τιποτα και εγω θελω να εχω ενα σωμα φτιαγμενο πηγα στο bodybuildingclub και πηρα mass-tech, cell-tech, nano Vapor βασικα plasmacore ηθελα να παρω αλλα δεν ειχε, τα πηρα για να παρω 10 κιλα. μου ειπε ο υπευθηνοσ οτι 7 κιλα θα τα παρω σιγουρα μαζι με σωστη καλη διατροφη.. και ρωταω εγω τωρα... τι παρενεργειεσ θα εχω? ποσα κιλα θα παρω? ειναι καλοσ ο συνδιασμοσ των σημπληρωματων που πηρα? και επισησ μου ειπε οτι με τα νιτρικα οξεα θα τρελενομαι και θα θελω να κανω ολο και περισσοτερα κιλα στα οργανα.. εγω το μονο που ειδα ηταν εναν πονο στο πισω μεροσ του κεφαλιου μου σαν μαχαιρια.. οσο για τα πρηξηματα και την φλεβικοτητα, αυτα τα ειχα οταν εκανα βαρη, δεν αλλαξε κατι.. οταν κανουμε βαρη το σωμα μασ αρχιζει να λειτουργει σε αναβολικη κατασταση.. θα μου πεισ συμπληρωματα ειναι, δηλαδη τα αναβολικα τι θα επρεπε να μασ κανουν ολοκληρα τρενα????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. file Andrea stamata ta ola afta.. epidi eisai mikros akoma mporeis n kaneis t soma s opws 8es. pare mono proteini whey 100% kali diatrofi k skliri proponisi.

   Διαγραφή
 17. Καταρχην θα σου πω ενα πραγμα που θα ακους πολυ. Εισαι 17, οι ορμονες σου ειναι σε τρελα επιπεδα, δεν χρειαζεται ΤΙΠΟΤΑ αλλο απο μια σωστη διατροφη και γυμναστικη για να φτιαξεις το σωμα που θελεις.

  Επειτα, δεν υπαρχει "δεν περνω κιλα με τιποτα" καθως και "δεν χανω κιλα με τιποτα". Θες να μου πεις πως μετρας τις θερμιδες σου την μερα, βγαινουν 5.000 θερμιδες μοιρασμενες σε 7 γευματα και δεν βαζεις κιλα;

  Σωστη διατροφη. Ενα ειναι το μεγαλυτερο αναβολικο και αυτο ειναι το φαγητο.

  Συγνωμη που θα σε απογοητευσω αλλα με τις βλακειες που πηρες απο την muscletech το μονο που θα βαλεις ειναι λιπος και βαθια το χερι στην τσεπη. Περα απο το γεγονος πως η εν λογω εταιρια ειναι υπερκτιμημενη και πανακριβη, τα προιοντα της ειναι ΑΘΛΙΑ.

  10κιλα δεν βαζεις σε κυκλο αναβολικων 4 μηνων και εσυ θες να βαλεις 10κιλα με κρεατινη, νιτρωδες οξυ και πρωτεινη μονο; ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ.

  Τα μαχαιρια στο πισω μερος του κεφαλιου σου ηταν πιεση και παρενεργεια απο την καφεινη-νιτρωδες οξυ.

  Ειμαι 7 χρονια στον χωρο, εχω δοκιμασει οτι συμπληρωμα κυκλοφορει εκει εξω σχεδον. Το μονο πραγμα που θα σου ελεγα να παρεις ειναι Ω3-Ω6-Ω9 λιπαρα οξεα, ενα συμπληρωμα πρωτεινης whey isolate και ενα συμπληρωμα μετα την προπονηση που εχει πρωτεινη με υδατανθρακες. Δεν θες ΤΙΠΟΤΑ παραπανω.

  Και για να κλεισω το 50% ειναι η διατροφη σου, 30% η γυμναστικη σου, 15% γενετικη και ενα 5% συμπληρωματα αν τα παραπανω ειναι σε αρμονια.

  Αν θελεις να μιλησουμε στειλε μου email και μπορω να σου δειξω τον δρομο της σωστης διατροφης και γυμναστικης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
 18. Ειμαι ενα αγορι 15 χρονων ,υψος 1,70 και βαρος 70 κιλα περιπου,,,εξασκουμαι και γυμναζομαι σε καθημερινη βαση αλλα προσφατως μου εχει προκυψει το ερωτημα αν μπορω να χρησιμοποιησω κρεατινη η γενικα συμπληρωματα σε τετοια ηλικια....(και αν ναι,εαν θα εχει παρενεργειες)....ο λογος ειναι η μειωση του σωματικου λιπους αλλα και η αυξηση της μυικης μαζας.Παρ΄ολα αυτα ομως εχω μεγαλες αμφιβολιες....θα περιμενω μια απαντηση οσο το δυνατον συντομοτερο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Agoraki m eimouna k egw kapote stn 8esi s akrivos.. gia tn ilikia s stamata ola k krata mono proteini whey 90% k panw. k sinexise gymnastiki.

   Διαγραφή
 19. μπορει η κρεατινη να να προκαλεσει ζημια στο σπερμα? μπορει καποιοσ να μου πει αν ξερει?εκανα σπερμοδιαγραμμα και ενω ειχα καλο αριθμο σπερματοζωαριων ηταν περισσοτερα νωθρα και εντελοσ ακινητα...μονο το 10 % ηταν καλο..ο ουρολογοσ μου ειπε οτι ισωσ ειναι απο τα συμπληρωματα και την κρεατινη..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ο ουρολογος σου πρεπει να πεταξει το πτυχιο και να κρεμαστει αν σου ειπε πως η κρεατινη ευθυνεται για τα σπερματοζωαρια σου. Η κρεατινη ειναι ΑΜΙΝΟΞΥ και δεν εχει καμμια απολυτως επιδραση στις ορμονες του σωματος σου. Δεν υπαρχει καμμια απολυτως σχεση αναμεσα στην κινητικοτητα των σπερματοζωαριων σου και τα συμπληρωματα διατροφης. Τετοιοι γιατροι "γνωστες" ευθυνονται για την παραπληροφορηση και τον φοβο που εχουν οι περισσοτεροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. για σας.ποια ειναι η σωστη σειρα ληψης συμπληρωματων οταν περνις αμινοξεα. πρωτεινη, και κρεατινη[μονουδρικη] και ποσα λεπτα πρεπι να απεχει η μια ληψη αποι την αλλη???πως τα περνης πριν και μετα την προπονηση???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. γεια σας ειμαι 17 χρονων, ασχολουμαι με το μπασκετ κ ειμαι 62 κιλα κ 1.90 σε υψος(πραγμα που 8ελω να αλαξει συντομα) κ γιαυτο αποφασισα να συνδυασω την κρεατινη μαζι με την διατροφη μου γιατι ειμαι πολυ αδυνατος σε σχεση με το υψος μου κ δεν εχω παρει γραμαριο τα τελευταια 3-4 χρονια (υψος περνω κα8ε χρνο,τα τελευταια 2 χρονια πηρα γυρω στα 3-4 cm .αν ακολυ8ησω πιστα τισ δοσολογιες τησ κρεατινης κ την σχεδον καθημερινη προπονηση,πιστεβετε 8α δω αποτελεσμα σε σχεση με το σωμα μου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. xairetai.exei ginei poli kali douleia me to forum kai tha ithela na rotiso kai ego me tin seira mou kati. loipon perno ena simpliroma pou vasizetai sto nitriko oxeidio kai tin kreatini.Kano sixnes exetaseis sto aimatos iatrio, kai diafores alles px metrao monos mou tin piesi mou(den iparxei provlima stin oikogeneia apla proliptika)Paratirisa loipon oti prin to simpliroma i piesi mou itan giro sto 12,5 i psili kai 7 i xamili.Meta to simpliroma kai gia oso diastima to mperno eimai giro sto 13-13,5 gia tin ipsili kai 4-5,5 gia tin xamili.Einai fisiologika afta ta oria? euxaristo ek ton proteron!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. eiste oloi aksioi tis muras sas ti kreatines kai saxlamares !!! fusikh gumnastikh me fusikes trofes!kai na gumnazeste apo mikrh .oxi oloi deloun na ginoun zbatseneiker ksafnika!ta mpratsa ta megala einai gia koubalima k gia skapsimo!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. ειναι το noshotgun VPX νομιμο(doping και ασφαλες για χρηση αν εισαι υγιεις?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Kalispera. Diavasa sto site tis Mayo Clinic pou theoreite aksiopisto kati to opoio me agxose para poly kai sas parakalo na mou lisete tin aporia dioti exo fovithei. Egrafe oti i kreatini mporei na prokalesai thromvoseis sovares kai mi. Isxyei kati tetoio? Exo fovithei kai skeftomai na stamatiso to proion pou xrisimopoio. Efxaristo poly.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. kalispera!! eimai 18 xronwn eimai 1.80 ipsos kai den mporw me tipota na parw varos...ta kila mou einai 57 kai twra ksekinaw gimnastirio mazi me kapio simplirwma prwteinis kai stin kathe dosi periexontai 5gr kreatinis...pia einai i apopsi sas tha kanoume douleia oson anafora ta kila i tha pathoume kai kamoia zimia epipleon?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Kalispera, onomazomai vasilis eimai 18 xronon me varos 62kg kai upsos 1.77
  Asxoloume me to gumnastirio ta teleftea 2 xronia ke mporo na po pos dn exo parapono ap soma mou, to arthro itan exeretiko k katatopistikotato ektos apo ena mikro simio, dn anaferete pouthena me pio tropo upologizoume tn imerisia dosi kreatinis pou prepei n paroume, euxaristo ek ton proteron....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. παιδια καλησπερα,

  πρωτα να σας πω ενα μπραβο για το forum.Και τωρα στο θεμα μας ειμαι 16 μεσα στα 17 λοιπον εδω και δυο μερες περνω κρεατινες δεν εχω καποιο προβλημα δεν νιωθω κατι απλα θα ηθελα να μου πειτε αν κανω καλα που περνω κρεατινες και αν θα εχω καποιες επιπτωσεις και επισης να με συμβουλεψεται στο ποσο νερο θα πρεπει στο περιπου να καταναλωνω για ποσο καιρο να τισ παιρνω...θα περιμενω μια απαντηση σας συντομα...ευχαριστω..και παλι μπραβο για το forum

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Καλησπέρα για την αλκαλικη κρεατινη τι έχετε να πείτε γιατί σκέφτομαι να την πάρω!!!ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Θα μπορούσα να ρωτήσω τον γιατρό Τσατσαρόνη η οποιοδήποτε γιατρό που θα μπορούσε να με βοηθήσει σχετικά με ένα ερώτημα που θέλω να κάνω για την CPK??
  Δεν είμαι αθλητής . . Και είμαι αγόρι 19 ετών. .
  Ευχαριστω!!! Θα χαρώ αν μου απαντήσετε σύντομα για να σας ρωτήσω αυτό που θέλω.!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Καλησπέρα κ.Τσατσαρώνη

  Βρήκα το email σας στο http://mpouri.blogspot.gr και πήρα το θάρρος να σας ζητήσω την γνώμη σας για χρήση κρεατίνης σε υψηλές θερμοκρασίες.
  Βλέπετε είμαι αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού και σκέφτομαι να ξεκινήσω να κάνω ενα κύκλο κρεατίνης αλλα με προβληματίζει το γεγονός οτι δουλευω σε συνθήκες με θερμοκρασίες ανω των 40 C περίπου 9-10 ωρες την ημέρα. βεβαια ξεπερνάω τα 4,5 λίτρα νερό την ημέρα.
  σκέφτομαι να κάνω χρήση περίπου 7 γρ την ημέρα και είμαι 96 κιλά. 30 ετών
  ευχαριστώ πολυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Καλησπερα σας...θα ηθελα μερικες συμβουλες για την αλκαλικη κρεατινη..παιρνω φορμουλα νιτρικου οξυδειου που περιεχει κρεατινη μεσα..αλκαλικη παιρνω μετα προπονισης μαζι με προτεινη...η διατροφη μ ειναι καλη!!η αλκαλικη κρεατινη πως λειτουργει κ πως μπορω να την χρησιμοποιησω???ευχαριστω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Καλησπερα παιδια. Θα θελα τη συμβουλη σας. Ειμαι 1.76 υψος.τελευταια ειχα παρει αρκετα κιλα λογω κακης διατροφης και ολα στην κοιλια αποφασισα να βελτιωσω την διατροφη με περισσοτερη ασκηση, απο 84 πηγα στα 78 κιλα τωρα αλλα χωρις συμπληρωμα πρωτεινης εκαψα κ τους μυς μου κ εχω πεσει πολυ.πηρα τη nitrotech με 30g πρωτεινη κ 3g κρεατινη. Θα προτεινατε κατι αλλο μηπως για να ανεβασω τους μυς μου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα προτεινατε καποια αλλη πρωτεινη? Σε συνδιασμο με καλη κρεατινη? Απλα δεν θελω κ πολλες θερμιδες γιατι ακομα δεν εχω χασει το λιπος της κοιλιας

   Διαγραφή
 35. Καλησπερα σας!Η ερωτηση μου ειναι απλη.Η ληψη κρεατινης επηρεαζει την γονιμοτητα σε εναν αντρα?Ειμαι 35 ετων και παιρνω τη anabolic creatin usn στην μιση δοδολογια απο την προτεινομενη(1 scoop=3gr creatine).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Γεια σας!!!!
  Δεν ξερω αν η απορια μου εμπιπτει στην αρμοδιοτητα σας αλλα θα εκτιμουσα την αποψη σας.
  Ατομα με αυτοανοσα νοσηματα κ ειδικοτερα με μυασθενεια Γκραβις θα συστηνατε να λαμβανουν κρεατινη;Αν ναι σε τι δοσολογια κ ποσο καιρο;
  Επισης ατομα με διαβητη τυπου 2 μπορουν να λαμβανουν κρεατινη;
  Ευχαριστω!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή