Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008

Πρωτεινη - Συμπληρωματα

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το δομικά στοιχείο όλων των κυττάρων και συμμετέχουν ενεργά στη σύνθεση των ενζύμων, των ορμονών, της αιμοσφαιρίνης και των αντισωμάτων. Ενώ οι ανάγκες σε λίπη μπορούν να καλυφθούν από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες κατά ένα μεγάλο ποσοστό και οι ανάγκες σε υδατάνθρακες μπορούν να καλυφθούν από λίπη και πρωτεΐνες. Όμως οι ανάγκες σε πρωτεΐνες μπορούν να καλυφθούν μόνο από πρωτεΐνες. Η συμβολή των πρωτεϊνών στο ενεργειακό ισοζύγιο είναι περιορισμένη και εξαρτάται από τη σωστή παροχή στον οργανισμό υδατανθράκων και λιπών.

Όταν η διατροφή είναι ισορροπημένη σε υδατάνθρακες και λίπη τα αμινοξέα που μεταβολίζονται από την πρωτεΐνη της διατροφής χρησιμοποιούνται για τις δομικές ανάγκες του σώματος και όχι σαν πηγή ενέργειας.

Όταν γίνεται υπερβολική λήψη πρωτεΐνης, οι επιπλέον πρωτεΐνες καταβολίζονται και το άζωτο αποβάλλεται με τα ούρα, το δε υπόλοιπο της πρωτεΐνης είτε χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, είτε αποθηκεύεται στις λιπαποθήκες του σώματος με τη μορφή λίπους.
Όταν η παροχή πρωτεϊνών στον οργανισμό είναι χαμηλή είναι πιθανό να χαθεί μυϊκός ιστός, γιατί δεν υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη να αναπληρώσει την πρωτεΐνη που χάθηκε (αρνητικό ισοζύγιο αζώτου). Ακόμη ο οργανισμός μπορεί να αναγκαστεί να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες από πρωτεΐνες του μυϊκού ιστού, όταν δεν υπάρχει κανονική παροχή θερμίδων (καταβολισμός μυϊκού ιστού). Οι πρωτεΐνες όπως και οι υδατάνθρακες και τα λίπη αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο, αλλά επιπλέον περιέχουν στο μόριό τους και άζωτο, περίπου το 16% του βάρους τους. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Αυτά διακρίνονται σε απαραίτητα και μη απαραίτητα. Τα μη απαραίτητα μπορούν να συντεθούν στον οργανισμό, ενώ τα απαραίτητα δε συντίθενται και πρέπει να λαμβάνονται με την τροφή καθημερινά.

Οι πρωτεΐνες της διατροφής διακρίνονται σε ζωικές και φυτικές. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν υψηλή βιολογική αξία αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Οι καλύτερες πηγές διατροφικής πρωτεΐνης είναι το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο χωρίς το δέρμα του, τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ασπράδια των αυγών και συνδυασμοί από φυτικές πρωτεΐνες. Ακόμη θεωρείται σημαντικό ότι ο οργανισμός αφομοιώνει από κάθε γεύμα περίπου 30 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτός είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος που προτείνονται 4-6 μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για την αξιολόγηση των πρωτεϊνών χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι, στα συμπληρώματα διατροφής συναντάμε συνήθως τη μέθοδο Protein Efficiency Ratios (PER), τη μέθοδο Biological Value (BV), τη μέθοδο Net Protein Utilization (NPU) και τελευταία συναντάμε τη μέθοδο Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS). Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση οι φυτικές πρωτεΐνες δεν παίρνουν μεγαλύτερο σκορ από τις ζωικές και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε Biological Value περισσότερο από 100 και Protein Efficiency Ratios μεγαλύτερο από 3,92.

Η παγκόσμια οργάνωση υγείας προτείνει 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους σώματος. Αυτή η ποσότητα όμως θεωρείται πολύ μικρή για άτομα που γυμνάζονται και ιδιαίτερα για άτομα που γυμνάζονται με βάρη. Η ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά οι αθλητές κυμαίνεται από 1,2 έως 2 γραμμάρια ανά κιλό βάρους σώματος.

Πρωτεϊνούχα Σκευάσματα

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν πρωτεΐνες. Η ποσότητα πρωτεΐνης όμως σε αυτά τα σκευάσματα διαφέρει σημαντικά, έτσι συναντάμε σκευάσματα που περιέχουν πρωτεΐνες κατά 15% του βάρους, σκευάσματα που περιέχουν 25% με 30% του βάρους τους πρωτεΐνη, σκευάσματα που περιέχουν 60% με 65% του βάρους τους πρωτεΐνη και τέλος σκευάσματα που περιέχουν 80% με 90% του βάρους τους πρωτεΐνη. Συνήθως οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα σκευάσματα προτείνουν τα σκευάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για την αύξηση του βάρους του σώματος και τα σκευάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για τη μείωση του σωματικού βάρους ή όπως συνηθίζεται να λέγεται για τη γράμμωση. Στην πραγματικότητα όμως τα σκευάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες δεν χρειάζονται σε κανένα, γιατί το επιπλέον βάρος που μπορεί να δώσουν σε κάποιον που τα χρησιμοποιεί δεν είναι τίποτε περισσότερο από επιπλέον κατακράτηση νερού και αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Για να συμπληρώσουμε τη διατροφή σε πρωτεΐνες πρέπει να χρησιμοποιούμε συμπληρώματα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έτσι ώστε να μην παίρνουμε από τα συμπληρώματα υδατάνθρακες αντί για πρωτεΐνες, γιατί έτσι δεν συμπληρώνουμε τη διατροφή σε πρωτεΐνες αλλά σε υδατάνθρακες.

Τα πρωτεϊνούχα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να προέρχονται από φυσικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Οι πιο συνηθισμένες πηγές πρωτεΐνης των συμπληρωμάτων διατροφής είναι το γάλα και το ασπράδι του αυγού, ακόμη υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που οι πρωτεΐνες τους προέρχονται από σόγια ή ρύζι, σ’ αυτά τα σκευάσματα όμως έχουμε χαμηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.

Συνήθως στα συμπληρώματα διατροφής συναντάμε πρωτεΐνες που προέρχονται από γάλα και αυτές είναι η καζεΐνη, η λακταλβουμίνη και η λακταγλοβουλίνη, όλες αυτές οι πρωτεΐνες προέρχονται από τον ορό του γάλακτος που είναι γνωστός από πολύ παλιά σαν τυρόγαλο, και περιέχει στην αρχική του μορφή νερό, υδατάνθρακες, λίπος, μεγάλες ποσότητες από καζεΐνη και μικρότερες από λακταλβουμίνη και λακταγλοβουλίνη. Ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας του ορού του γάλακτος παίρνουμε μετά από ξήρανση ορό γάλακτος σε σκόνη με διάφορες ποσότητες σε υδατάνθρακες, λίπος, καζεΐνη, λακταλβουμίνη και λακταγλοβουλίνη. Με τις νεότερες μεθόδους επεξεργασίας υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ορού γάλακτος με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λίπος και υψηλή περιεκτικότητα σε λακταλβουμίνη.

Η αλβουμίνη του αυγού που περιέχεται στα συμπληρώματα διατροφής λαμβάνεται από την ξήρανση που γίνεται στο ασπράδι του αυγού. Στο αυγό περιέχεται ακόμη μια πρωτεΐνη, η γλοβουλίνη του αυγού που υπάρχει μόνο στον κρόκο του αυγού. Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης ολόκληρου του αυγού είναι 94, όταν χρησιμοποιούμε μόνο το ασπράδι του αυγού (αλβουμίνη), η βιολογική αξία πέφτει στο 83, ενώ η βιολογική αξία του πλήρους γάλακτος είναι 85, της καζεΐνης 80 και της λακταλβουμίνης 95.

Χρήση πρωτεϊνούχων ροφημάτων


α) Ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν τη διατροφή σε πρωτεΐνη. Εάν σε κάποιο γεύμα έχουμε χαμηλή ποσότητα πρωτεΐνης τότε μπορούμε να συμπληρώσουμε την πρωτεΐνη του γεύματος με ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Για την παρασκευή τέτοιων ροφημάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρώματα διατροφής με περιεκτικότητα πρωτεΐνης 80% με 90%. Πρέπει όμως να προσέχουμε έτσι ώστε η συνολική πρωτεΐνη του γεύματος μαζί με το πρωτεϊνούχο ρόφημα να μην ξεπερνά τα 30 γραμμάρια.

β) Ροφήματα για την αντικατάσταση γευμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν δεν υπάρχει χρόνος για ένα κανονικό γεύμα. Τα ροφήματα αυτά πρέπει να έχουν την αναλογία ενός κανονικού γεύματος σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος

γ)Γενικά μετά την προπόνηση είναι καλύτερο να λαμβάνουμε ρόφημα πρωτεΐνης με ταχεία απορρόφηση. Καλύτερη γι αυτόν τον σκοπό θεωρείται η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey). Πριν τον ύπνο όπου το σώμα μένει χωρίς πρωτεΐνες για 8 ώρες είναι καλύτερο να λαμβάνουμε πρωτεΐνες βραδείας απορρόφησης όπως η καζεΐνη.

ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ


WHEY ISOLATE


Είναι παράγωγο της πρωτείνης του γάλακτος. Θεωρείται ως η πρωτείνη με την μεγαλύτερη καθαρότητα, βιολογική αξία και την ταχύτερη απορρόφηση. Αυτό την καθιστά ιδανική για την λήψη αμέσως μετά την προπόνηση, αλλά ο χαμηλός χρόνος ημιζωής της(περίπου μισή ώρα) δεν την καθιστά κατάλληλη για υποκατάστατα γεύματος. Αρνητικό στοιχείο είναι η υψηλή τιμή της.

WHEY PROTEIN CONCENTRATE


Ο "φτωχός συγγενής" της Whey Isolate, έχει χαμηλότερη βιολογική αξία και απορροφητικότητα απο αυτήν, ωστόσο παραμένει ανώτερη από τις περισσότερες φυσικές πηγές πρωτείνης και διατήθεται σε πολύ καλή τιμή. Για ίδιες χρήσεις όπως η Isolate.

CASEIN


Είναι η δεύτερη πρωτείνη που υπάρχει στο γάλα. Έχει βιολογική αξία κοντά στο 80 και πολύ μεγάλο χρόνο ημιζωής(3-4 ώρες). Αυτό την καθιστά ιδανική για λήψη πριν τον ύπνο, όταν το σώμα μένει χωρίς τροφή για 8 ώρες.

MILK PROTEIN


Είναι η πρωτείνη που λαμβάνεται από το γάλα με απομάκρυνση της γαλακτόζης και του λίπους και ουσιαστικά είναι μίγμα whey και casein. Έχει βιολογική αξία περίπου 89 και αποτελεί ιδανικό συνδυασμό πρωτεινών ταχείας και βραδείας απορρόφησης για λήψη κατά την διάρκεια της μέρας.

EGG PROTEIN


Χορήζεται σε 2 είδη, την πρωτείνη ολόκληρου αυγού(whole egg protein) και την πρωτείνη ασπραδιού μόνο(egg white protein). Η πρωτείνη ολόκρηρου αυγού έχει την μεγαλύτερη δυνατή βιολογική αξία (100), ενώ η απορρόφηση τους είναι ενδιάμεση. Ωστώσο η λήψη πολλών κρόκων αυγού καθημερινά (άνω των 2-3) μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τα επίπεδα της χοληστερόλης και την υγεία του ήπατος, έτσι δεν συνίσταται.Επίσης ο κρόκος έχει 3 φορές περισσότερες θερμίδες από το ασπράδι. Ένα ολόκληρο αυγό έχει περί της 80 θερμίδες(64 στον κρόκο και 16 στο ασπράδι) και 7 γραμμάρια πρωτείνης(περίπου από 3,5 σε κρόκο και ασπράδι. Η πρωτείνη του ασπραδιού έχει αρκετά χαμηλότερη βιολογική αξία από ολόκληρο το αυγο(περίπου 78 ), ωστόσο αποτελεί μία απο τις πιο καθαρές φυσικές πηγές πρωτείνης και είναι πλούσια σε λεκιθίνη.

SOY PROTEIN

Λαμβάνεται απο την σόγια. Το ίδιο το φυτό έχει περιεκτηκότητα πρωτείνης μερίπου 30%/100γραμμάρια. Έχει βιολογική αξία περίπου 75. Περιέχει φυτοστερόλες οι οποίες μπορόυν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και δείχνουν να είναι ευνοικές για γυναίκες με προβλήματα στο αναπαραγωγικό. Στους άντρες ωστόσο η υπερκατανάλωση πρωτείνης σόγιας μπορεί να έχει αντιανδρογόνες παρενέργειες, όπως γυναικομαστία και αζωοσπερμία. Αυτό δεν σημαίνει πως η σόγια είναι βλαβερή για τους άντρες, απλά τα συμπληρώματα πρωτείνης σόγιας δεν συνίσταται


Τι είναι η Whey Protein και από πού προέρχεται


Από τις πολλές πρωτεϊνικές πηγές που υπάρχουν , η πρωτεϊνη ορρού γάλακτος είναι η τελευταία ανακάλυψη. Προέρχεται κυρίως από το γάλα, και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετατροπής του σε τυρί, η πρωτεϊνη ορρού γάλακτος χωρίζεται προς τα έξω. Μπορεί να βρεθεί σε ποικίλα τρόφιμα - κυρίως κρέατα, όπως τα ψάρια, το βοδεινό κρέας, και το κοτόπουλο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς επίσης και τα αυγά, το τυρί, η σόγια και η φυτική πρωτεϊνη περιέχουν επίσης καλές ποσότητες. Εντούτοις, καμία από αυτές τις πηγές δεν συγκρίνει στην ποιότητα ή την ευκολία της χρήσης όπως την πρωτεϊνη ορρού γάλακτος ή whey. Η πρωτεϊνη ορρού γάλακτος έχει την υψηλότερη αξία στην παροχή των αμινοξέων BCAA, τα οποία οδηγούν στην οικοδόμηση και τη διατήρηση του ιστού μυών.

Επιστημονικές μελέτες

Η πρωτεϊνη ορρού γάλακτος (η υψηλότερη ποιότητα και η καλύτερη μορφή πρωτεϊνης) είναι κοινώς αποδεκτά μια απίστευτη ουσία. Παρέχει στο σώμα τις απαραίτητες δομικές μονάδες για να παραγάγει τα αμινοξέα που χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση του ιστού μυών. Σχεδόν κάθε σοβαρός bodybuilder ξέρει τη σημασία της πρωτεϊνικής συμπλήρωσης. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί που συγκρίνουν την πρωτεϊνη ορρού γάλακτος με άλλες πηγές έχουν διαπιστώσει ότι η πρωτεϊνη ορρού γάλακτος περιέχει τον τέλειο συνδυασμό BCAA και ακριβώς στις σωστές συγκεντρώσεις για τη βέλτιστη απόδοση στο σώμα. Και οι ορμονικές και κυψελοειδείς απαντήσεις φαίνονται να ενισχύονται πολύ με τη συμπλήρωση της πρωτεϊνης ορρού γάλακτος, επίσης. Η πρωτεϊνη ορρού γάλακτος διαδραματίζει επίσης έναν ρόλο ως αντιοξειδωτικό και οικοδόμο ανοσοποιητικών συστημάτων. Επιπλέον, η συνεπής πρωτεϊνική εισαγωγή ορρού γάλακτος που συνδέεται με την άσκηση θα οδηγήσει στο συνεπές κτήσιμο των μυών

Η πρωτεϊνη ορρού γάλακτος είναι πολύ, πολύ σημαντική για τους bodybuilders, αθλητές fitness, και για καθέναν αθλητή. Δεδομένου ότι οι αθλητές και οι bodybuilders αθλούνται συχνά, τα πρωτεϊνικά επίπεδα συνεχώς μειώνωνται. Από την ύπαρξη ένας άμεσος πρόδρομος στην οικοδόμηση του μυός και των ουσιαστικών αμινοξέων, όπως η γλουταμίνη (ένας ανυψωτής μυών, ένας οικοδόμος αντοχής, και ένας μειωτής επιδείνωσης μυών), το περιεχόμενο από την υψηλής ποιότητας πρωτεϊνη ορρού γάλακτος όχι μόνο μπορεί, αλλά θα βοηθήσει τους μυς κάποιου να ανακτήσουν και να αυξηθούν γρηγορότερα κοντά φέρνει επάνω τα επίπεδα πρωτεϊνης. Για αυτούς που κάνουν δίαιτα και εκείνους που επιθυμούν να χάσουν κάποιο πρόσθετο λίπος, η πρωτεϊνη ορρού γάλακτος είναι πολύ χρήσιμη ,επειδή παρέχει καλή εισαγωγή πρωτεϊνικών επιπέδων ζάχαρης στο αίμα , ενώ οι υδατάνθρακες αναγκάζουν τα επίπεδα ζάχαρης του αίματος να κυμαθούν. Όταν η παραμονή επιπέδων ζάχαρης αίματος ισορρόπησε, κάποια δεν είναι ως επιρρεπής σε ασυγκράτητη κατανάλωση και έχει την περισσότερες ενέργεια και μεγαλύτερη παχιά απώλεια. Η πρωτεϊνη ορρού γάλακτος επιτρέπει σε κάποιον να ελέγξει τη διατροφή του/της αποτελεσματικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν το σώμα τους προς το καλύτερο θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την πρωτεϊνική συμπλήρωση ορρού γάλακτος εντούτοις, δεδομένου ότι η πρωτεϊνη βρίσκεται φυσικά σε πολλά στοιχεία τροφίμων δεν είναι συνήθως πρόβλημα.

Ποσότητες, τυχον παρενέργειες

Οι απλοί αθλητές καταναλώνουν συχνά 25 γραμμάρια πρωτεϊνης ορρού γάλακτος ανά ημέρα. Το Bodybuilders που θέλουν τα σοβαρά οφέλη, καταναλώνουν γενικά 150 γραμμάρια ανά ημέρα ή 2 γραμμάρια περίπου ανά κιλό σωματικού βάρους. Οι εξαιρετικά υψηλές δόσεις της πρωτεϊνης ορρού γάλακτος δεν συστήνονται, δεδομένου ότι αυτό θα αναγκάσει το συκώτι του σώματος για να υπερφορτωθεί και δεν θα πάρετε τα ίδια οφέλη όπως με ένα συνεπές χαμηλότερο ποσό που λαμβάνεται τρεις έως πέντε φορές ανά ημέρα.

Μην αφήστε κανέναν να σας πει ότι η πρωτεϊνη δεν είναι η σημαντικότερη θρεπτική ουσία σε ένα bodybuilder. Οι υδατάνθρακες κάνουν το πραγματικό κτήριο, τα λίπη κάνουν τις ορμόνες. Η τυποποιημένη σύσταση για τους υδατάνθρακες είναι παραδείγματος χάριν 60 τοις εκατό της διατροφής σας, αλλά για εκείνους μας που καταναλώνουμε 250 γραμμάρια ή περισσότερων της πρωτεϊνης, αυτό είναι συχνά αδύνατο να προσαρμόσει και να μείνει μέσα στο όριο θερμίδας μας. Έτσι 50 τοις εκατό θα σας κάνουν ακριβώς λεπτούς. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια θετική ισορροπία αζώτου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, έτσι είναι ουσιαστικό να διαδοθεί η πρωτεϊνική εισαγωγή σας κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας. Η τυποποιημένη εξίσωση αναλογίας λήψης πρωτείνης είναι η εξής: πάρτε το βάρος σας σε λίβρες και το πολλαπλασιάστε με 1 ή 1,5, έτσι ώστε να λαμβάνετε 200-300 γραμμάρια πρωτεϊνης καθημερινά. Τώρα διαιρέστε αυτό με τον αριθμό γευμάτων που παίρνετε σε μια ημέρα. Εάν τρώτε 5 γεύματα, αυτό έρχεται κάτω σε 40-60 γραμμάρια πρωτεϊνης ανά γεύμα. Εάν τρώτε 8 γεύματα εκείνα τα 25-37 γραμμάρια ανά γεύμα.

Η Whey ως βιολογική αξία

Η υψηλότερη παραγωγή πρωτεϊνης που μπορεί να πάρει κάποιος σήμερα, είναι μέσω παράγωγου της whey. Οι αλυσίδες και τα πεπτίδιά της την καθιστούν διαθέσιμη για την απορρόφηση έως και μέσα σε δέκα λεπτά από την κατάποση τις περισσότερες φορές. Πάντα όμως η προσοχή είναι το κλειδί. Η λήψη σε περισσότερα από 30 γραμμάρια σε κάθε γεύμα δεν είναι ενδεδειγμένη λόγω της ταχείας απορόφησής της. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η επίδραση είναι λίγο να αναμιχθεί στο γάλα και όχι το νερό (αν και αυτό εγκυμονεί άλλα προβλήματα). Ηκαζεϊ'νη στην πρωτεϊνη γάλακτος επιβραδύνει την πέψη της πρωτεϊνης ορρού γάλακτος, η οποία μπορεί να του δώσει περισσότερο χρόνο για την απορρόφηση. Ο ορρός γάλακτος είναι η καλύτερη επένδυση λόγω της ικανότητάς του ως συμπλήρωμα αποκατάστασης για μετά την προπόνηση -postworkout. Εκείνος ο κρίσιμος χρόνος μετά από την αυστηρή πίεση που έχει δεχτεί το σώμα , τα κύτταρα θα ενεργήσουν όπως ένα σφουγγάρι και θα πάρουν σχεδόν τα πάντα από θρεπτικά συστατικά. Η ακραία πείνα των κυττάρων εκείνη την στιγμή και οι ταχείας δράσης ιδιότητες του ορρού γάλακτος θα σιγουρευτούν ότι χρησιμοποιείτε το καλύτερο παράθυρο για την αποκατάσταση στον πληρέστερο χρόνο. Αν όχι, το σώμα θα κυνηγήσει τις αποθηκευμένες επιφυλάξεις των θρεπτικών ουσιών και όταν είναι σε μια διατροφή που παραδείγματος χάριν θα τις αναγκάσει να «κλέψει» άλλα συστατικά, όπως μυϊκό ιστό
Έτσι ο ορρός γάλακτος είναι αποδεδειγμένα η καλύτερη πηγή πρωτεϊνης, ειδικά σε μια διατροφή με υψηλές απαιτήσεις. Παρέχει επίσης την μεγαλύτερη επάρκεια στον bodybuilder σε αμινοξέα BCAA. Η πρωτεϊνη ορρού γάλακτος είναι η μόνη επιλογή όταν έχει βάλει υψηλούς στόχους,ή στις διατροφές με χαμηλή λήψη υδατανθράκων, ο ορρός γάλακτος μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλάκτική πηγή ενέργειας στο σώμα.http://forum.bodybuilding.gr/viewtopic.php?t=43

http://forum.bodybuilding.gr/viewtopic.php?t=94

15 σχόλια:

 1. μπορει κανεις να μου πει το συμπερασμα απ`ολο αυτο γιατι βαριεμαι να το διαβασω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. οτι εισαι ενας τεμπελης και υπαν8ρωπος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ. Η ζωή δεν είναι μόνο μύς !!! Διάβασε και λίγο ρε μεγάλε σχολείο δε πήγες !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καταπληκτική αντιγραφή από το site του bodybuilding.gr!! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτο το ανακαλυψες μονος σου ή με προδωσαν τα links που εχω απο κατω; :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. να ρωτησω κατι ρε παιδια??? αν καποιος θελει εκτος απο νυες να παρει και λιπος τοτε ποιο συμπληρωμα ειναι καταλληλο??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κι εγώ την ίδια ερώτηση θέλω να κάνω. Είμαι 59 κιλά και 1.79 ύψος. Τι συμπλήρωμα πρέπει να πάρω απλά για να πάρω λίγο βάρος? Να υποθέσω υδατάνθρακές?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για να παρεις ποιοτικα κιλα πρεπει απλα να καλυπτεις τις θερμιδικες σου αναγκες,για εσενα θα ελεγα 2800-3000kcal ειναι καλα.Χοντρικα τωρα γτ δεν σε ξερω
   ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ
   ΠΡΩΤ 30%
   ΥΔΑΤ 60%
   Λ 10%
   ._

   Διαγραφή
 8. Με 1.79 υψος και 59 κιλα δεν χρειαζεται να παρεις κανενα συμπληρωμα. Πρεπει να αρχισεις να τρως σωστα. Εγω ειμαι της αποψης 40% πρωτεινη 40% υδατανθρακες και 20% καλα λιπαρα. Τα συμπληρωματα συμπληρωνουν μια ισσοροπημενη διατροφη που αν ειχες δεν θα ησουν 59 κιλα. Δεν το λεω με κακια ή κατι αλλο, απλα ειναι ΠΟΛΛΟΙ οι οποιοι θα θελουν να σου πουλησουν συμπληρωματα για να παρεις ογκο ενω το μονο που θελεις ειναι σωστη διατροφη. 5-8 γευματα την μερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Kalhspera paidia...diavasa oti h kazeinh (casein) einai psilokatastrofikh (einai arketa dispepth kai allazei thn sumperifora k kt tetoia).boreite na me enhmerwsete peri autou?gt to mono p diavasa s auto t ar8ro einai 8etika sxolia ths ka8e prwteinhs,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Apo pou ws pou h katanalwsh kapoias prwteinhs allazei thn sumperifora?aporw an esu katalaves lathos h an ontws grafontai tetoies vlakeies...epishs h kaseinh duskolo na einai duspepth efoson katanalwnetai prin ton upno.

   Διαγραφή

 10. Πρωτείνη


  Please Click Above Link here & Get information about Πρωτείνη .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΠρωτείνηΠρωτεΐνη για όγκο, πρωτεΐνη ρυζιού, πρωτεΐνη κάνναβης, πρωτεΐνη για Vegan & συμπληρώματα διατροφής στο Protein-bio.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μπορείτε να βρείτε, Πρωτεΐνες, Αυμπληρώματα Διατροφής, Superfoods. Βιολογικά προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας στις καλύτερες τιμές

  ΑπάντησηΔιαγραφή